Jak wykorzystać kiszoną kapustę Z babcinej spiżarni? Sposobów jest wiele, a dzisiaj przedstawimy Wam jeden z nich. Fuczki, czyli inaczej placki z kiszonej kapusty to bardzo prosty i szybki przepis na obiad albo kolację. Niezbędne składniki to przygotowania tego dania to:
– słoik 900 ml kiszonej kapusty Z babcinej spiżarni
– 2 cebule
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1,5 szklanki mleka
– 2 jajka
– po pół łyżeczki soli, pieprzu i majeranku
– olej lub oliwa do smażenia
– chrzan tarty Z babcinej spiżarni
Placki z kiszonej kapusty to prosty, szybki i przede wszystkim pyszny przepis na obiad lub kolację.
Kiszoną kapustę Z babcinej spiżarni dokładnie odsączamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz wbijamy jajka oraz przyprawy. Następnie dodajemy kiszoną kapustę oraz cebulę. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem lub oliwą, nakładamy średniej wielkości porcję naszej masy. Smażymu kilka minut z każdej strony, aby nabrały pięknego, złocistego koloru. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placki możemy podawać z odrobiną chrzanu dla ozdoby oraz ostrego smaku. Życzymy smacznego!